Nostres projectes

Durant anys, el director José Gayá, ha viatjat per diversos països d’Amèrica Llatina, documentant diferents aspectes de les lluites socials que protagonitzen sectors populars en llocs com Chiapas, la frontera de Mèxic amb els EUA, Guatemala, Hondures, Cuba o Veneçuela. En els enllaços pots veure algunes de les seves pel·lícules documentals més significatives.

Moltes són encàrrecs directes dels propis moviments organitzats, que busquen documentar els seus processos organitzatius i les denúncies associades a les seves plataformes de lluita – com és el cas del documental que recull les assemblees zapatistes vinculades amb La Sexta Declaració de la Selva Lacandona (2005), o Pla Puebla Panamà: la Conquesta segueix (2005-6), que es va emportar el Segon premi en la 24a Edició “Trobades amb el Cinema Llatinoamericà”, de França.

Altres responen a situacions més urgents – com Guatemala Terra Arrasada, que denuncia el genocidi comès contra els pobles indígenes per successives dictadures militars, o Morazanistas, una sèrie de tres documentals sobre el cop d’estat de Estat de 2009 a Hondures, o Migració: desplaçament forçós (2007), una arriscada aposta que va permetre documentar la tasca de les forces paramilitars de la frontera mèxic-americana.

El denominador comú de tots aquests treballs és la voluntat del Col·lectiu Mirades d’acompanyar les mobilitzacions ciutadanes i les lluites socials que enfronten la injustícia i l’especulació mitjançant la denúncia i la recerca i construcció d’alternatives.

Altres projectes exploren diferents aspectes de la vida cultural, com Cubania (2007), codirigida amb Carlos Pons i que va ser mereixedora del Primer Premi en el Festival de Documentals “Cultures Populars d’Amèrica Llatina” de Lima, Perú, o Llatinoamèrica en punta (2008 ), una mirada continental al ballet i els seus protagonistes.

Advertisements